Met in totaal iets meer dan dertig miljoen bezoekers is het bioscoopbezoek in Nederland in 2012 met 0,6 procent toegenomen ten opzichte van 2011. Maar hoewel het bezoekersaantal gemiddeld groeide, zagen de meeste bioscopen het aantal bezoekers dalen omdat er in 2012 elf nieuwe bioscopen bij kwamen met in totaal zestig zalen.

Dat maakte Wilco Wolfers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Filmdistributeurs, dinsdag bekend tijdens een nieuwjaarsbijeenkomst. In totaal telde 2012 meer dan 30,6 miljoen filmbezoekers; een kleine stijging van 0,6 procent in vergelijking met het jaar daarvoor.

Hoewel in de nieuw geopende bioscopen en de grote steden sprake was van groei, zagen de meeste bioscopen de bezoekersaantallen dalen. Opvallend is dat de filmhuizen maar liefst twintig procent meer bezoekers trokken dan het jaar ervoor: in 2012 trokken filmhuizen in totaal 2,4 miljoen bezoekers.

De Nederlandse film deed het in 2012 minder goed. In totaal werden bijna vijf miljoen toegangskaartjes verkocht voor Nederlandse films, een afname van bijna twee miljoen ten opzichte van 2011.

De bioscoopbranche maakt zich grote zorgen over de geplande bezuinigingen op film: deze hebben directe gevolgen voor het aantal Nederlandse films dat vanaf 2013 gemaakt zal worden.

Winnie Sorgdrager, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Bioscoopexploitanten, liet in haar nieuwjaarsboodschap weten dat de branche doet wat het kan om filmproductie te ondersteunen. Dit gebeurt onder meer via het Abraham Tuschinski Fonds, dat in 2012 twee miljoen euro stak in filmproductie. Volgens Sorgdrager kan de overheid er echter niet van uitgaan dat de bioscoopbranche de bezuinigingen van de overheid kan opvangen.