De best bezochte films van 2012

Skyfall trekt meeste bezoekers

De actiethriller Skyfall is in Nederland de best bezochte bioscoopfilm van 2012. Dat meldt BuzzE. De 23e film in de Bondreeks trok in twee maanden tijd meer dan 1,9 bezoekers. De best bezochte Nederlandse film van het jaar zal de romantische komedie Alles is familie worden.

Naast best bezochte film noteerde Skyfall dit jaar bovendien het beste openingsweekeinde ooit in Nederland. In het jaaroverzicht wordt Skyfall opgevolgd door de Franse filmhit Intouchables, die tien maanden na haar première nog steeds in dertig filmtheaters te zien is. De buddy-komedie over een gehandicapte miljonair en zijn Senegalese verzorger trok inmiddels ruim 1,2 miljoen bezoekers en is daarmee de best bezochte Franse film in Nederland ooit.

De best bezochte Nederlandse film van het jaar wordt de romantische komedie Alles is familie. De film van regisseur Joram Lürsen en scenariste Kim van Kooten passeerde vorige week de half miljoen bezoekers. Tijdens de kerstdagen was de komedie een van de best bezochte titels, en zal voor het einde van het jaar het bezoekersaantal van de film Mees Kees overschrijden. De familiefilm, die gaat over de ervaringen van een enthousiaste pabo-stagiair, trok dit jaar meer dan 550.000 bezoekers.

Tijdens de kerstdagen werd The Hobbit: An Unexpected Journey het best bezocht. De fantasyfilm van Peter Jackson liet daarmee andere populaire films als Life of Pi achter zich.

Medio januari zal de Nederlandse bioscoopsector bekendmaken hoeveel kaartjes er dit jaar in totaal zijn verkocht.