Dark Blood in programma Berlinale

Film uit 1993 ging tijdens vorige editie NFF in première

De film Dark Blood van de Nederlandse regisseur George Sluizer zal begin februari worden vertoond tijdens de Berlinale. Dat werd onlangs door de producent bevestigd. De film, waarin de in 1993 overleden acteur River Phoenix voor het laatst te zien is, werd bijna twintig jaar na haar opnames voltooid.

De film, die gaat over een jongen (Phoenix) die als kluizenaar in de woestijn leeft en daar het einde van de wereld afwacht, beleefde tijdens de afgelopen editie van het NFF haar wereldpremière, bijna twintig jaar na de opnames van de film. In Berlijn, waar de film zijn internationale première zal beleven, zal de film niet meedingen naar de prijzen.

Dark Blood werd begin jaren ’90 in Amerika gefilmd, maar elf dagen voor het afronden van de opnames overleed de toen 23-jarige acteur River Phoenix aan een overdosis harddrugs. Zijn dood betekende het einde van de productie van de film.

Het onvoltooide filmmateriaal werd destijds door een verzekeringsmaatschappij opgeslagen in de VS, waar de negatieven door een juridisch geschil jarenlang in een kluis lagen. Toen de verzekeringsmaatschappij in 1999 meldde de beelden te willen verbranden, wist Sluizer zijn film nog net op tijd terug te bemachtigen. Na jarenlang gezocht te hebben naar financiers voor het project liet Sluizer het beeldmateriaal, dat zo’ n tachtig procent van de originele film besloeg, alsnog monteren tot een volledige speelfilm.

Dark Blood moest begin jaren ’90 de grote doorbraak van Sluizer worden in Hollywood. De regisseur is vooral bekend van zijn thriller Spoorloos (naar het boek Het gouden ei van Tim Krabbé). Dankzij het succes van die film kreeg de regisseur begin jaren ’90 voet aan de grond in Amerika.