Cate Blanchett gaat The Dinner verfilmen

Boekverfilming wordt Blanchett’s regiedebuut

Na de Nederlandse verfilming van Herman Kochs roman Het diner komt er nu ook een Engelstalige versie. Cate Blanchett gaat de regie op zich nemen. Niet eerder heeft de Australische actrice achter de camera plaatsgenomen. Of ze er ook vóór zal verschijnen is nog onduidelijk.

De Nederlandse roman uit 2009 is in februari dit jaar uitgekomen in de Verenigde Staten, waar die vrijwel onmiddellijk in de top 10-bestsellerlijst verscheen. Nog niet eerder was een Nederlands boek zo populair in Amerika.

De Nederlandse verfilming van Kochs werk, geregisseerd door Menno Meyjes, ging afgelopen week op het Toronto International Film Festival in première, waar die overwegend positief ontvangen werd. Vanaf november is de film ook in Nederlandse bioscopen te zien.

Blanchett is momenteel te zien in Woody Allens nieuwste dramafilm Blue Jasmine. Er wordt al veelvuldig voorspeld dat zij voor haar rol begin volgend jaar een Oscarnominatie zal binnenslepen.

Ook Koch is enthousiast over Blanchett, alsmede over haar besluit Het diner onder handen te nemen. ‘Zij is als actrice natuurlijk onomstreden. Ik vind het wel iets hebben dat het iemand is die nog niet eerder geregisseerd heeft.’ Hij raadt haar daarnaast met klem aan één van de hoofdrollen op zich te nemen.

Het boek draait om twee echtparen die onder het genot van een maaltijd de problemen van hun zoons bespreken. Oren Moverman, scenarist en regisseur van The Messenger, zal het script verzorgen.