Argo wint Oscar voor beste film

Daniel Day-Lewis wint derde Oscar voor Lincoln

Zondagnacht (Nederlandse tijd) zijn de Oscars uitgereikt. De thriller Argo van Ben Affleck won de prijs voor beste film. Grote verrassingen bleven uit.

In de belangrijkste categorieën waren er veel inkoppers: Argo won de prijs voor beste film, Daniel Day-Lewis die voor beste acteur voor zijn rol in Lincoln van Steven Spielberg, en Amour werd verkozen tot beste buitenlandse film. Het waren de namen die al weken rondgingen, en die in veel gevallen ook al andere grote prijzen in de wacht sleepten.

Echt grote verrassingen bleven uit bij de 85e Oscaruitreikingen, al waren de prijzen voor bijvoorbeeld Ang Lee ( beste regie), Christoph Waltz (beste bijrol - Django Unchained) en Quentin Tarantino (beste scenario - Django Unchained) vooraf moeilijk te voorspellen.

Een Nederlands tintje kreeg de avond met de Oscar voor beste effecten, gewonnen door het technische team achter Life of Pi, onder wie de Nederlander Erik-Jan de Boer. Life of Pi is met vier Oscars (regie, camerawerk, effecten, muziek) de film met de meeste prijzen. Relatieve verliezer van de avond is Lincoln, die twaalf keer werd genomineerd en slechts twee keer beloond (voor beste hoofdrolspeler en production design).

Een record werd behaald door Daniel Day-Lewis, die de eerste acteur is die driemaal een Oscar won voor de beste hoofdrol (na prijzen voor zijn rollen in My Left Foot en There Will Be Blood).

De belangrijkste winnaars op een rijtje:

Film: Argo (Ben Affleck)
Regie: Ang Lee (Life of Pi)
Vrouwelijke hoofdrol: Jennifer Lawrence (Silver Linings Playbook)
Mannelijke hoofdrol: Daniel Day-Lewis (Lincoln)
Vrouwelijke bijrol: Anne Hathaway (Les Misérables)
Mannelijke bijrol: Christoph Waltz (Django Unchained)
Oorspronkelijke scenario: Quentin Tarantino (Django Unchained)
Bewerkte scenario: Chris Terrio (Argo)
Buitenlandse film: Amour (Michael Haneke)
Documentaire: Searching for Sugar Man
Animatiefilm: Brave

Lees alles over de winnaars en de show, en bekijk filmpjes en links, in ons Oscar-dossier.