12 Years a Slave winnaar in Toronto

Nu al geruchten over Oscarwinst

Het slavernij-epos 12 Years a Slave van Britse kunstenaar en filmmaker Steve McQueen is door het publiek aangewezen als de winnaar van de 38ste editie van het Toronto International Film Festival (TIFF). De film laat daarmee 288 andere titels achter zich die te zien waren tijdens het elfdaagse festival.

12 Years a Slave is de derde productie van McQueen, nadat hij eerder al hoge ogen gooide in Cannes met het experimentele gevangenisdrama Hunger (2008) en in Venetië met Shame (2011), een film over een seksverslaafde New Yorker. Zijn nieuwste film gaat over Solomon Northup, een vrije zwarte in het Amerika van 1841 die wordt ontvoerd en verkocht als slaaf.

Het TIFF is één van de weinige grote filmfestivals waar de prijzen niet uit handen van een jury, maar van het publiek worden verstrekt. Omdat dat publiek met vrij grote regelmaat de keuzes van de Oscarjury weet te voorspellen – voorgaande winnaars op het TIFF waren onder andere Oscarwinnaars Silver Linings Playbook, The King’s Speech, Slumdog Millionaire en American Beauty – heersen er, zes maanden voor de uitreiking van de Academy Awards, al stellige geruchten dat 12 Years er komende maart met Beste Film vandoor zal gaan. McQueen zou daarmee de eerste zwarte regisseur zijn die dat voor elkaar krijgt.

12 Years a Slave draait naar verwachting vanaf 20 februari in de Nederlandse bioscopen.