Toekomst IDFA Fund voorlopig zeker

Fonds krijgt bijna een miljoen van Britse Bertha Foundation

Het IDFA Fund, een fonds dat documentaireprojecten in ontwikkelingslanden financiert, zal in 2013 de handen ineenslaan met de Britse Bertha Foundation. Daarmee is het fonds de komende drie jaar verzekerd van een financier.

Dat maakte festivaldirecteur Ally Derks bekend tijdens de opening van de 25ste editie van het festival. Het IDFA Fund werd in 1998 opgericht onder de naam Jan Vrijman Fonds. Net als het IDFA zelf, dat dit jaar een kwart eeuw bestaat, viert het fonds dit jaar een jubileum met zijn 15-jarig bestaan. Ondanks de feestelijkheden hing de toekomst van het fonds echter aan een zijden draadje, nadat het ministerie van Buitenlandse Zaken afgelopen jaar aankondigde de subsidie voor het fonds stop te zetten. 

Nu een alternatieve geldschieter is gevonden in Groot-Brittannië, is het voortbestaan van het fonds voor de komende jaren zeker gesteld. De Bertha Foundation, een organisatie die met name in ontwikkelingslanden een breed scala aan mediaprojecten ondersteunt, zal vanaf januari 2013 het IDFA Fund in ieder geval drie jaar lang met jaarlijks 300.000 euro ondersteunen. Het fonds zal verdergaan onder de naam IDFA Bertha Fund.

Sinds 1998 heeft het IDFA Fund meer dan vijfhonderd documentaireprojecten ondersteund in Afrika, Azië, Latijns Amerika, het Midden Oosten en delen van Oost-Europa. Ook dit jaar toont het festival een aantal films die met steun van het fonds tot stand zijn gebracht.