Toch geld voor films uit ontwikkelingslanden

Ministerie ondersteunt financiers IDFA en IFFR

Minister Bert Koenders voor Ontwikkelingssamenwerking heeft besloten een aantal cultuurorganisaties, waaronder het Hubert Bals Fonds (HBF) en het Jan Vrijman Fonds (JVF), financieel te blijven ondersteunen.

Dat valt op te maken uit antwoorden op schriftelijke vragen van Boris van der Ham (D66). Het ministerie geeft geen jaarlijkse subsidie meer, maar wil wel opdrachten geven, bijvoorbeeld het maken van films in ontwikkelingslanden, en die financieel ondersteunen. Dit zei een woordvoerder van Koenders dinsdag in een toelichting.

Koenders voorgangster Agnes van Ardenne had de subsidieaanvragen voor het HBF en het JVF afgewezen. Het Hubert Bals Fonds had tussen 2005 en 2008 in totaal nog 2,5 miljoen euro gekregen van het ministerie.

Het HBF is een belangrijke financier van het Internationaal Film Festival Rotterdam (IFFR), het JVF betaalt voor een groot deel het International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA). Beide festivals bieden een platform voor films uit ontwikkelingslanden.

De nieuwe minister erkent dat deze organisaties armoedebestrijding niet als kerntaak hebben, maar hij vindt wel dat ze een aantal ontwikkelingsrelevante activiteiten uitvoeren. (ANP)