Themaprogramma’s IFFR compleet

In Signals aandacht voor Kira Muratova en arthouse tv-series

Met de bevestiging van twee nieuwe onderdelen is het thematische hoofdprogramma Signals van het International Film Festival Rotterdam (IFFR) 2013 compleet. Gisteren maakte de organisatie de laatste programma’s bekend: een retrospectief van de Oekraïense filmmaakster Kira Muratova en Changing Channels, waarin tv- en webseries centraal staan die gemaakt zijn door arthouse filmmakers.

Het filmprogramma van de Oekraïense Kira Muratova zal het eerste volledige retrospectief van de filmmaakster zijn buiten Rusland en Oekraïne. Tijdens het IFFR zal het gehele oeuvre van Muratova vertoond worden, van haar middellange debuut On the Steep Cliff (1961) tot en met haar meest recente speelfilm The Eternal Homecoming (2012). 

Muratova is een van de meest uitzonderlijke Oost-Europese kunstenaars van de afgelopen vijftig jaar. Omdat de onafhankelijke filmmaakster niet binnen een gevestigde filmtraditie werkt, wordt haar oeuvre door velen als uniek beschouwd. In haar werk stelt Muratova grote thema’s aan de kaak, zoals vervolmaking en onvolkomenheid, verhevenheid en decadentie, en combineert deze met verfijnde humor en diepe droefheid. 

In Changing Channels zullen recente voorbeelden worden gepresenteerd van series voor tv en het web, die zijn gemaakt door arthouse filmmakers. Tijdens marathonvertoningen kunnen de nieuwste tv-series bekeken worden, waaronder Going My Way, het televisiedebuut van de Japanse filmmaker Kore-eda Hirokazu, en de Tsjechische HBO-miniserie Burning Bush van Agnieszka Holland.

Ook kunnen festivalbezoekers tijdens het IFFR kennis maken met het beste komedietalent onder de onafhankelijke filmmakers . Tijdens het verzamelprogramma ‘TV-Nights’ wordt werk vertoond van o.a. Kitao Sakurai, Ry Russo-Young en van Sebastián Hofmann, wiens speelfilmdebuut Halley ook is geselecteerd voor de Hivos Tiger Awards Competitie.

Bekijk hier het volledige Signals-programma.