Eerste themaprogramma’s IFFR 2013 bekend

42ste festivaleditie krijgt vorm met filmmaker Dominik Graf

De eerste programmaonderdelen van het Internationaal Filmfestival Rotterdam 2013 zijn gisteren bekendgemaakt. Tijdens de komende editie zal er in drie themaprogramma’s aandacht worden besteed aan het oeuvre van de Duitse regisseur Dominik Graf, actuele Iraanse filmkunst en de onmisbaarheid van muziek en geluid in film.

In een van de programmaonderdelen staat regisseur Dominik Graf centraal, volgens het IFFR ‘het best bewaarde geheim van de Duitstalige film.’ Hoewel Graf talloze films en series op zijn naam heeft staan (in totaal meer dan 60 werken), is hij voor velen nog onbekend. Toch heeft hij zijn eigen, innovatieve stempel gedrukt op series als Tatort en Der Fahnder, waarvan hij diverse afleveringen regisseerde. Het IFFR besteedt als eerste een uitgebreid retrospectief van de maestro buiten zijn geboorteland.

Het programma Inside Iran toont nieuw werk van Iranese filmmakers, zowel van makers die nog werken in Iran als van gevluchte regisseurs. Het onderdrukte filmklimaat in Iran heeft een levendige undergroundcultuur van filmvertoningen  doen ontstaan. Tijdens het IFFR zullen Iraanse films vertoond worden zoals Parviz van Majid Barzegar en Modest Reception van Mani Haghighi.

In Sound Stages besteedt IFFR aandacht aan de filmische klankervaring van muziek. De beleving van geluid in film staat centraal in het programma. Daarom wordt de filmzaal tijdens het programma ingeruild voor bijzondere locaties in het centrum van Rotterdam. Diverse films zullen worden begeleid met live muziek, en installatiewerken van onder andere Mika Taanila, John Akomfrah en Tony Cokes zullen tentoongesteld worden.