Regisseur Steven de Jong (De hel van ’63) moet onmiddellijk stoppen met de opnamen van zijn film Jenny, kind van de rekening. De rechter heeft geoordeeld dat de film op 37 punten overeenkomt met de boeken Weg van Lila en Vaderstad van auteur Patrick van Rhijn.

Als De Jong toch doorgaat met de opnamen, moet hij een boete van tienduizend euro per dag betalen. De filmmaker moet van de rechter ook een advertentie plaatsen in De Telegraaf waarin hij uitlegt dat hij plagiaat heeft gepleegd en daarom stopt met de opnamen.

Twee weken geleden, na de hoorzitting, gaf De Jong al aan dat hij zou stoppen met films maken als hij schuldig zou worden bevonden. De regisseur lijkt voet bij stuk te houden. Op zijn website schrijft hij: ‘Dit is te bizar voor woorden, de omgekeerde wereld. In wat voor een land leven wij? Ik mag mijn eigen echtscheiding niet verfilmen. Wij filmmakers zijn nu vogelvrij verklaard. Morgen staat de volgende gelukzoeker op de stoep! Ik ben er helemaal klaar mee, mijn bedrijf staat te koop!’