Auteur eist stopzetting film Steven de Jong

Regisseur aangeklaagd wegens plagiaat

Schrijver Patrick van Rhijn eiste gisteren in de rechtbank dat regisseur Steven de Jong direct moet stoppen met het maken van zijn nieuwe film Janey, kind van de rekening. De auteur beschuldigt De Jong van plagiaat.

Volgens Van Rhijn komt het script van De Jong (De Scheepsjongens van Bontekoe , De Hel van '63) op minstens veertig punten letterlijk overeen met de tekst uit zijn boek Weg van Lila. De film en het boek gaan beide over het thema echtscheiding. De Jong stelt dat hij zich voor het verhaal heeft gebaseerd op eigen ervaringen, waarbij het onvermijdelijk is dat bepaalde aspecten van zijn verhaal op dat van Van Rhijn lijken.

De Jong zou volgens de auteur eerder hebben geprobeerd de filmrechten van het boek te kopen, maar dat ging niet door omdat de twee er financieel niet uitkwamen. Ook zou De Jong zijn zelfgeschreven script als boek hebben willen publiceren en stuurde hij deze op naar de uitgeverij die ook de boeken van Van Rhijn uitgeeft. Daar viel het een redacteur op dat het script erg veel leek op het boek van Van Rhijn, waardoor verdere samenwerking tussen De Jong en de uitgeverij stopte.

Van Rhijn eist naast stopzetting van de verfilming ook dat De Jong een bericht plaatst in een landelijk dagblad waarin staat dat hij inbreuk heeft gepleegd op het auteursrecht, anders moet de regisseur een dwangsom van tienduizend euro aan Van Rhijn betalen. Tijdens de hoorzitting zei De Jong dat hij stopt met het maken van films als hij wordt veroordeeld. Na afloop van de zitting herhaalde hij dat nog een keer. De rechter doet op 28 maart uitspraak.