Koningin Beatrix opent EYE

5 april open voor publiek

Koningin Beatrix opent op 4 april het nieuwe filmmuseum EYE in Amsterdam. Daarna brengt zij een bezoek aan de openingstentoonstelling Found Footage: Cinema Exposed. Dat maakte het filmmuseum dinsdag bekend.

Koningin Beatrix verricht samen met de directeur van EYE, Sandra den Hamer, de officiële openingshandeling. In de tentoonstelling die zij daarna bezoekt, wordt werk vertoond van filmmakers en kunstenaars die nieuwe werken creëren met gebruik van gevonden beelden uit het archief.

Het filmmuseum opent haar deuren voor het publiek vanaf 5 april. In de vier filmzalen gaan in de openingsweek tien internationale titels, drie Nederlandse films en twee kinderfilms in première. Onder anderen regisseur Yorgos Lanthimos (Alps), Benoît Jacquot (Les adieux à la reine) en de Nederlandse regisseur Boudewijn Koole ( Kauwboy) zijn samen met cast en crew aanwezig bij de premières van hun films.

EYE wil film tonen als kunst, vermaak, cultureel erfgoed en informatiedrager. Daarbij gaat ook aandacht uit naar de jeugd: naast kinderfilms verzorgt het museum educatieve programma's en activiteiten voor kinderen en jongeren.

Als exclusieve partner op het gebied van de Nederlandse televisie, radio en internet zal de VPRO verslag doen van de officiële opening van het nieuwe filmmuseum. Daarnaast zal de VPRO (live) radio- en televisie-uitzendingen verzorgen vanuit het nieuwe gebouw van EYE.