EYE opent met festivalweek

Nieuwe filmmuseum viert opening vanaf 5 april

De opening van EYE, het nieuwe filmmuseum aan het IJ, wordt van 5 tot en met 11 april gevierd met een festivalweek. In deze openingsweek presenteert EYE een dwarsdoorsnede van de programmering voor 2012.

Het diverse programma bevat onder andere voorpremières van nieuwe films als Wuthering Heights en Play, een cultavond met films van John Carpenter en een speciale kinderdag.

Tijdens de festivalweek is er extra aandacht voor het werk van de regisseurs Martin Scorsese en Stanley Kubrick. Zo vertoont EYE onder andere nieuwe restauraties van de Scorsese films Taxi Driver, Raging Bull en The Last Waltz. Van Kubrick worden de films Dr. Strangelove or: How I Learned To Stop Worrying and Love the Bomb en Lolita vertoond. Filmdocent Jan Salden is uitgenodigd om in te zoomen op het werk van Kubrick en commentaar te leveren bij een aantal opmerkelijke fragmenten .

Op 7 april staan er verschillende kinderfilms op het programma. Dan gaan de jeugdfilms Kauwboy, winnaar van Beste Jeugdfilm in Berlijn, en Mijn Avonturen door V. Swchwrm in première, waarbij de acteurs uit beide films aanwezig zullen zijn. EYE lanceert die dag ook de serie Filmliefde. In deze special wordt aan bekende Nederlanders gevraagd naar hun lievelingsfilm. De Jeugd van Tegenwoordig bijt het spits af met hun favoriete film, Terminator II: Judgment Day van James Cameron. De festivalweek wordt afgesloten met een filmquiz.

Als exclusieve partner op het gebied van de Nederlandse televisie, radio en internet zal de VPRO verslag doen van de officiële opening van het nieuwe filmmuseum. Daarnaast zal de VPRO (live) radio - en televisie-uitzendingen verzorgen vanuit het nieuwe gebouw van EYE. De VPRO en EYE hebben daarnaast samen het live magazine Filmcafé opgezet, dat maandelijks plaatsvindt in EYE en ook zal worden uitgezonden op Cinema.nl.