De VPRO gaat nauw samenwerken met EYE, het nieuwe filmmuseum aan het IJ. Er is een overeenkomst getekend voor een samenwerking van drie jaar, ingaande vanaf 1 maart 2012. De VPRO wordt exclusief partner van EYE op het gebied van de Nederlandse radio, televisie en internet.

De samenwerking zal bestaan uit het organiseren van gezamenlijke activiteiten en het ontwikkelen van diverse initiatieven op programma-inhoudelijk terrein. Zo zal de VPRO (live) radio- en televisie-uitzendingen verzorgen vanuit het nieuwe gebouw van EYE en verslag doen van de officiële opening. De VPRO kan zijn programmering koppelen aan speciale voorstellingen in EYE, zoals retrospectieven en tentoonstellingen. Ook kan EYE inhaken op de programmering van de VPRO.

Daarnaast hebben de VPRO en EYE samen het live magazine Filmcafé opgezet, dat maandelijks plaatsvindt in EYE en ook zal worden uitgezonden op Cinema.nl. De collectie van EYE zal als bron worden gebruikt voor speciale televisieprogramma’s, in coproductie samengesteld door medewerkers van EYE en de VPRO. Ook zal de VPRO enkele ledenactiviteiten organiseren in EYE. Tussen beide partners bestaat redactionele onafhankelijkheid .

EYE Film Instituut Nederland opent 5 april en ligt aan de noordoever van het IJ, tegenover het Centraal Station.