IDFA 2012: de winnaars

First Cousin Once Removed is beste documentaire

Vrijdagavond zijn de winnaars van de 25e editie van het IDFA-festival bekendgemaakt in het Compagnietheater in Amsterdam. De Amerikaan Alan Berliner was de grote winnaar met zijn documentaire First Cousin Once Removed, die werd bekroond met de prijs voor beste lange documentaire. De Nederlandse debutante Esther Hertog viel dubbel in de prijzen met haar film Soldier on the Roof.

First Cousin Once Removed toont een portret van de oom van filmmaker Alan Berliner, een dichter die in de laatste fase van zijn leven aan alzheimer lijdt. Door de jury werd Berliner geprezen om de intelligente en poëtische wijze waarop hij de stoornis inzet om de frictie tussen persoonlijke geschiedenis en herinnering te verbeelden. Aan de prijs is een geldbedrag van 12 .500 euro verbonden.

De Nederlandse documentairemaakster Esther Hertog sleepte met Soldier on the Roof zowel de prijs voor het beste debuut als beste Nederlandse film in de wacht. De documentaire biedt inzicht in de levens van een Joodse gemeenschap in het Palestijnse Hebron, een plaats die het epicentrum vormt van conflicten tussen Israëliërs en Palestijnen. De film vangt de absurditeit van alledaagse taferelen in de stad, waarin een logische gang van zaken voortdurend wordt verstoord door diepgewortelde haatgevoelens.

Lida Chan en Guillaume Suon ontvingen voor de film Red Wedding de prijs voor beste middellange documentaire. De Frans- Cambodjaanse productie gaat over de Cambodjaanse Sochan Pen die als 16-jarige werd gedwongen tot een huwelijk met een soldaat van het terreurbewind van de Rode Khmer. De documentaire kwam tot stand met een financiële bijrage van het IDFA Fund. Met de award ontvingen de makers een bedrag van 10.000 euro.

Bij het publiek viel de Zweeds-Engelse film Searching for Sugar Man het meest in de smaak. Malik Bendjellouls documentaire verhaalt over de mysterieuze Amerikaanse singer-songwriter Rodriguez, die nergens ter wereld doorbrak behalve in Zuid-Afrika. Ook in de categorie beste muziekdocumentaire sleepte Bendjelloul een award binnen.

Bekijk hier het volledige overzicht van alle IDFA-prijswinnaars.