The Dark Knight Rises, de slotfilm in Christopher Nolans Batman-trilogie, heeft veel losgemaakt – al vóór de schietpartij bij de première in Denver, en helemaal daarna. Een overzicht van de belangrijkste nieuws- en achtergrondberichten.

Nieuws

Een overzicht van het nieuws rond The Dark Knight Rises

17 juli: Complot tegen presidentskandidaat Romney?
Volgens Amerikaanse radiopresentator Rush Limbaught heet de slechterik uit de nieuwste Batman-film niet toevallig Bane. Met deze naam zouden de makers refereren naar Bain Capital, het bedrijf dat de republikeinse presidentskandidaat Mitt Romney mede oprichtte. Limbaugh vraagt de luisteraars in zijn radioshow: 'Denk je dat het toeval is dat die boosaardige, vuurspuwende, vierogige slechterik Bane heet ? Ook dommeriken zullen naar die film gaan kijken. Zij horen Bane en leggen de link met Bain.' Chuck Dixon, die in 1993 meewerkte aan de creatie van het personage Bane, noemt de complottheorie van Limbaugh ronduit belachelijk. Verschillende sponsoren stoppen hun financiering aan Limbaughs programma, waardoor de presentator zich uiteindelijk toch moet verontschuldigen.  

18 juli: Recensenten met de dood bedreigd
De Amerikaanse filmwebsite Rotten Tomatoes zet voor het eerst in haar geschiedenis de reactiemogelijkheid op recensies uit. Dit naar aanleiding van een aantal haatdragende reacties op kritische recensies van The Dark Knight Rises, en zelfs doodsbedreigingen aan recensenten. Regisseur Christopher Nolan reageert op de filmpremière in Londen op de grove reacties: 'Ik denk dat de fans heel erg gepassioneerd zijn over deze personages, omdat Batman al zeventig jaar bestaat. Dat Batman zo lang meegaat is niet voor niets, hij spreekt heel veel mensen aan . Dus ik denk dat je wel kunt voorspellen hoe sommige mensen reageren op het personage.' 

20 juli: Schietpartij tijdens nachtelijke première in Colorado
Een 24-jarige man richt tijdens de nachtelijke première van The Dark Knight Rises in het Amerikaanse stadje Aurora , vlakbij Denver, een bloedbad aan. De verdachte, James Holmes, draagt een gasmasker en roept volgens sommige getuigen dat hij The Joker is. De bioscoopzaal waarin de schietpartij plaatsvindt zit vol bezoekers die verkleed zijn ter gelegenheid van de Batman-première. De schutter komt de zaal in via de achterdeur, gooit eerst een traangasgranaat en opent daarna massaal het vuur. Er worden zelfs kogels in de andere zalen teruggevonden. Bij de schietpartij komen minsten twaalf mensen om het leven en vallen nog eens 59 gewonden. Niet lang na de schietpartij wordt de schutter, met vier wapens op zak, op een nabijgelegen parkeerterrein opgepakt. 

20 juli: Galapremière in Parijs afgelast
De galapremière en eerste vertoning van The Dark Knight Rises in Parijs worden afgelast naar aanleiding van de schietpartij in Aurora. Een groot deel van de filmcast, onder wie Anne Hathaway, Christian Bale en Joseph Gordon-Levitt, is aanwezig in Parijs. Alle interviews met eerdergenoemde sterren, Marion Cottilard en Morgan Freeman worden geschrapt. Hoewel veel mensen vrezen voor ‘copycat’-gedrag, blijft de bioscoopprogrammering – ook in Nederland – ongewijzigd. 

21 juli: Regisseur Nolan reageert op schietpartij
Christopher Nolan geeft het volgende statement: ' Namens de cast en crew van The Dark Knight Rises wil ik onze diepe droefenis uitspreken over de tragedie die de hele gemeenschap van Aurora is overkomen. Ik beschouw film als één van Amerika’s grootste kunstvormen, en de gedeelde belevenis van een verhaal dat zich ontvouwt op het grote scherm als een belangrijke en plezierige bezigheid. De bioscoop is mijn thuis, en het idee dat iemand die rustgevende plek op zo'n afschuwelijke en ondraaglijk woeste manier schendt, vind ik verschrikkelijk.' Filmmaatschappij Warner Bros maakt bekend dat de promotietour van de nieuwe Batman-film naar Mexico wordt gestaakt.  

21 juli: Politie schakelt boobytraps in flat schutter uit
De Amerikaanse politie probeert de boobytraps in het appartement van de schutter, in Denver, gecontroleerd te laten ontploffen. Volgens een politiewoordvoerder zijn de explosieven in het appartement van de 24-jarige James Holmes te geavanceerd om te ontmantelen. Holmes studeerde neurowetenschappen en stond bekend als een eenzame jongeman. Volgens Dan Oates, hoofd van de politie van Colorado, toonden de boobytraps aan dat Holmes de aanslag zorgvuldig en berekenend heeft voorbereid. Holmes heeft in de maanden voor de aanslag zeker zesduizend stuks munitie en vier wapens aangeschaft – allemaal geheel legaal. Dit laatste feit leidt tot een nieuwe discussie over de Amerikaanse wapenwetgeving. Zo vraagt burgemeester Bloomberg van New York opheldering over de wapenwetgeving aan presidentskandidaten Obama en Romney. President Obama brengt intussen een bezoek aan Aurora. 

22 Juli: Box-office- cijfers niet gepubliceerd
Warner Bros, de filmstudio achter de Dark Knight-films, heeft besloten geen cijfers te publiceren na het bloedbad in Aurora. Een actie die al snel gevolgd wordt door rivaliserende filmstudio's, die op hun hoede zijn om het publiek te beledigen. Een dag later maken insiders bekend dat de bezoekcijfers van het openingsweekend, ondanks de gebeurtenissen in Colorado, niet veel lager zijn dan vooraf ingeschat – hoger dan die van de vorige Dark Knight-delen.

Opinie

The Dark Knight Rises is de 'must see blockbuster' van het zomerseizoen, vol verwijzingen naar de werkelijkheid, oordeelt Gerhard Busch in zijn recensie op Cinema.nl. 

Het bloedbad in Denver heeft veel discussie op gang gebracht. Over de link tussen filmgeweld en echt geweld bijvoorbeeld. En over wapenbezit in de VS (zie de  analyse op CNN, en lees de blog van filmrecensent Roger Ebert). 

De Dark Knight-trilogie is de Godfather-trilogie van de huidige generatie, betoogt recensent Tom Shone in The Guardian.

Andere links

  • Empire eert de Dark Knight-trilogie met een zeer uitgebreide special.
  • Wat vinden Amerikaanse recensenten van de film? Alle recensies bij elkaar op Metacritic