Disney koopt Lucasfilm

Nieuwe Star Wars-film in 2015

Voor een slordige vier miljard dollar is Walt Disney de nieuwe eigenaar geworden van Lucasfilm, de filmmaatschappij van George Lucas, maker van de Star Wars-films. Disney heeft meteen laten weten dat er al in 2015 een nieuwe Star Wars-film kan worden verwacht.

Het bedrag wordt voor de helft in cash betaald, en voor de andere helft geeft Disney zo’n veertig miljoen aandelen uit. Daarmee wordt George Lucas een van de grootste individuele houders van Disney-aandelen.

‘Het is tijd om Star Wars aan een nieuwe generatie filmmakers door te geven,’ verklaarde de 68- jarige Lucas. ‘Ik heb er altijd in geloofd dat Star Wars ook na mij een eigen leven zou kunnen leiden, en ik wilde de overgang nog tijdens mijn leven geregeld hebben.’

Met de deal neemt Disney ook alle marketingrechten van de Star Wars-films over. Het bedrijf heeft al laten weten dat er grootse plannen zijn op het gebied van speelgoedverkoop, pretparken en televisieseries. Bovendien wil Disney elke twee tot drie jaar een nieuwe Star Wars-film uit gaan brengen, waarbij ‘Episode 7’ dus gepland staat voor 2015. George Lucas blijft betrokken als 'creatief adviseur'.

Of Disney ook plannen heeft voor nieuwe Indiana Jones-films, waar Lucasfilm ook de rechten op bezit, is nog niet bekendgemaakt.

De beroemde uitbaters van Mickey Mouse en Donald Duck zijn hard op weg alleenheersers te worden op het gebied van familievriendelijk succesvermaak. In 2006 werd tekenfilmbedrijf Pixar opgekocht, van films als Toy Story en Finding Nemo, en in 2009 werd Marvel overgenomen, de producent van strips en films over superhelden als Spider-Man en X-Men.