China naar verwachting in 2020 grootste filmmarkt

China streeft Hollywood voorbij

In 202 zal de Chinese filmindustrie vermoedelijk de grootste ter wereld zijn. Momenteel loopt de Amerikaanse filmmarkt nog op kop.

Als gevolg van de welvaartsgroei van de Chinese bevolking zal de media- en entertainmentindustrie in het land de komende jaren sterk groeien. Ook de Westerse filmindustrie kan hiervan profiteren. Dat blijkt uit een rapport van Ernst & Young.

Onderzoekers verwachten dat de Chinese media- en entertainmentindustrie tot 2015 jaarlijks met 17%  zal groeien, en zo ook groter zal worden dan de Amerikaanse filmmarkt, die momenteel aan de leiding gaat.

De komende vijf jaar zullen in China bijvoorbeeld zo’n 25.000 bioscoopschermen gebouwd worden. Ook loopt het land voorop in de technologische revolutie: veel van de schermen zullen beschikken over de nieuwste technologische snufjes, zoals een zeer hoge beeldresolutie.

Volgens het rapport kan ook de Westerse filmindustrie meeliften op het succes van de groeiende Chinese markt. Grote filmstudio’s kijken steeds vaker naar het Oosten, omdat ook zij daar hun publiek kunnen vergroten: met 1.34 miljard inwoners telt China een immens filmpubliek.

Hoewel het voor niet-Chinese media- en entertainmentbedrijven nog steeds lastig is om voet aan de grond te krijgen in China (de regering hanteert een streng censuurbeleid), zijn er wel steeds meer mogelijkheden voor samenwerking tussen Chinese en Westerse bedrijven.

Door digitale technieken kunnen bestaande films gemakkelijker aangepast worden voor de Chinese markt. Ook versoepelde de Chinese regering onlangs de restricties op niet-Chinese films: het aantal buitenlandse films dat in China is toegestaan werd verhoogd van 20 naar 34 films per jaar. In mei werden er bovendien plannen aangekondigd voor de bouw van ‘ Chinawood’: een studio in China waar coproducties tussen China en de VS geproduceerd zullen worden.

Chinees-Amerikaanse coproducties bleken in het verleden al succesvol. De film Crouching Tiger, Hidden Dragon (2000) won maar liefst vier Oscars. Momenteel produceert Disney samen met Marvel Studio’s en de Chinese producent DMG Entertainment de nog te verschijnen film Iron Man 3. Ook Rian Johnsons film Looper, die momenteel in de bioscoop te zien is, ontving Chinese subsidie nadat werd besloten een deel van de film niet in Parijs maar in Shanghai op te nemen.