MGM poetst digitaal Chinezen weg in film

Chinezen worden vervangen door Noord-Koreanen in de film Red Dawn

De Amerikaanse filmstudio MGM gaat digitaal de nationaliteit van de vijanden in de nieuwe film Red Dawn aanpassen. In plaats van het Chinese leger zullen de Amerikanen in deze remake van John Milius’ gelijknamige film uit 1984 vechten tegen Noord-Koreaanse soldaten die hun dorp aanvallen.

In de aangepaste versie zijn de oorspronkelijk Chinese vlaggen weggepoetst en dialogen opnieuw ingesproken in het Koreaans. Ook heeft MGM twee scènes opnieuw laten monteren en Chinese symbolen laten veranderen in Noord-Koreaanse. Volgens de producers zou Red Dawn nu 'nog enger, scherper en gevaarlijker' zijn.

De film zou al in november vorig jaar worden uitgebracht, maar door het faillissement van MGM werd dit uitgesteld. Na een financiële injectie eind 2010 kwam MGM terug als filmstudio. Het nieuwe bestuur besloot op veilig te spelen en Red Dawn aan te passen om zo te voorkomen dat de Chinese regering de film te kritisch zal vinden en uit de Chinese bioscopen zal weren. In het verleden kregen meerdere Amerikaanse filmmaatschappijen een tijdelijk verbod om hun films in China te vertonen: Walt Disney Studios na de release van Kundun, en Sony Pictures na Seven Years in Tibet. De Chinese regering vond beide films te kritisch over hun beleid in Tibet.

De Chinese filmmarkt wordt steeds belangrijker voor Hollywood: de meest recente James Bond-film, Quantum of Solace, van MGM bracht daar 21 miljoen dollar op. De studio hoopt met de aanpassingen in Red Dawn te voorkomen dat toekomstige projecten als The Hobbit en de nieuwe Bond-film niet in China vertoond mogen worden.

Red Dawn is het regiedebuut van de Amerikaan Dan Bradley, voornamelijk bekend als stuntman in Casino, Donnie Darko en Crank. De hoofdrol wordt vervuld door Chris Hemsworth, die Thor speelt in de gelijknamige stripverfilming. Het is nog niet bekend of Red Dawn ook in Nederland zal draaien.