Achtste-groepers huilen niet krijgt Noorse remake

Filmrechten ook naar Polen, Turkije en Israël

De Noorse producent Cinenord heeft de rechten gekocht van de Nederlandse jeugdfilm Achtste-groepers huilen niet naar het gelijknamige boek van Jaqcues Vriens. Dit maakten de Nederlandse producenten Rinkel Film en Bijker Film bekend op het filmfestival van Cannes.

De opnames staan gepland voor medio volgend jaar zodat de film in 2014 in de Noorse bioscopen is te zien.

De rechten van de film zijn ook al verkocht aan producenten in Polen, Turkije en Israël. Daarnaast hebben Amerikaanse, Duitse en Mexicaanse producenten interesse getoond in een eigen versie van Achtste-groepers huilen niet .

Vriens' verhaal gaat over de twaalf jarige Ankie die plots leukemie krijgt en daardoor niet mee kan doen aan het schoolvoetbaltoernooi. Joep, die voetbal eigenlijk niets voor meisjes vindt, bedenkt uiteindelijk een plan om haar toch mee te kunnen laten genieten.

De door Dennis Bots geregisseerde film behaalde al eerder succes in het buitenland. Zo won de film in april de publieksprijs op het kinderfilmfestival van Toronto.

In Nederland is Achtste-groepers huilen niet met bijna 300.000 bezoekers tot nu toe de best bezochte Nederlandse bioscoopfilm van dit jaar. Vier maanden na lancering draait de film nog steeds in veertig bioscopen.