Twee verfilmingen De Stille Kracht in de maak

Zowel Verhoeven als Seunke bezig met adaptatie

Regisseur Orlow Seunke werkt nog steeds aan een verfilming van het boek De Stille Kracht van Louis Couperus. Dat heeft hij zondag gemeld. Hij is voornemens de film te draaien zodra de financiering rond is.
© ANP

Seunke werkte eerder samen met producent San Fu Maltha aan het project, maar deze besloot in zee te gaan met regisseur Paul Verhoeven, die hetzelfde boek wil verfilmen.

Het tweetal liet in het najaar weten met schrijver Gerard Soeteman aan een scenario te werken en het voornemen te hebben begin 2012 te gaan draaien.

Regisseur Seunke wil echter ook zijn eigen versie van De Stille Kracht maken, bevestigde hij. De filmer wil verder echter niets over het project melden totdat de financiering rond is.

Geld
'Ik zet ook mijn vraagtekens bij de haalbaarheid van het project van Paul en San Fu', stelt hij. 'Volgens mij hebben zij hun geld ook nog lang niet bij elkaar.'

Een woordvoerster van Maltha laat desgevraagd weten dat ook het project van Verhoeven zich nog steeds in de scriptfase bevindt. De financiering is inderdaad nog niet rond, stelt zij.

Java
De Stille Kracht speelt zich af op Java aan het eind van de negentiende eeuw. Resident Van Oudijck en zijn promiscue vrouw hebben relatieproblemen, terwijl Indonesische vrijheidsstrijders een guerrillaoorlog voeren tegen de Nederlandse onderdrukkers.

De titel verwijst naar het mysterieuze, magische Oosten dat in botsing komt met het zakelijke, overheersende Westen.

Grootste schrijvers
Louis Couperus (1863-1923) wordt beschouwd als één van de grootste schrijvers die Nederland heeft voortgebracht. Zijn oeuvre geeft scherpe observaties van de wereld rond de vorige eeuwwisseling.

De auteur reisde veel en leefde enige tijd in Nederlands-Indië. Boeken van hem die eerder werden verfilmd, zijn Eline Vere en Van oude mensen, de dingen die voorbij gaan.

Gordel van smaragd
Regisseur Orlow Seunke was eerder verantwoordelijk voor films als Gordel van smaragd (1997 ), Oh boy! (1991) en De smaak van water (1982).

De Nederlandse filmer woont en werkt sinds enkele jaren in Jakarta, waar hij filmmakers opleidt . Ook is Seunke directeur van het Jakarta International Film Festival.

Bron: ANP