Paul Verhoeven verfilmt De stille kracht

‘Een verhaal over dingen die wij niet begrijpen’

Regisseur Paul Verhoeven gaat de roman De stille kracht van de Haagse schrijver Louis Couperus verfilmen. Dat maakte hij zondagavond bekend in het VPRO-programma Zomergasten.

De roman uit 1900 gaat over de Hollandse resident Van Oudijck en zijn vrouw die op Java door mysterieuze krachten worden tegengewerkt. De stille kracht gaat , aldus Verhoeven in Zomergasten, over ‘opstand tegen het koloniaal bewind, het ontstaan van de fundamentalistische islam, het gedrag van mensen onderling, overspel en paranormale krachten. Het is een verhaal over dingen die wij niet begrijpen maar die toch gebeuren.’
 
De 72-jarige regisseur, die in Hollywood furore maakte met oa Basic Instinct en Robocop en in 2006 de kaskraker Zwartboek regisseerde, denkt nog niet aan stoppen. Hij sluit een nieuwe Amerikaanse productie niet uit, maar de regisseur ziet op dit moment meer mogelijkheden om in Nederland de films te maken die hij zelf graag wil maken.
 
Verhoeven vertelde in Zomergasten dat hij sinds een maand samen met scenarioschrijver Gerard Soeteman en producent San Fu Maltha ( Fu Works, de producent van Zwartboek) aan het script voor De stille kracht werkt.
 
Verhoeven wil al sinds de jaren zeventig een roman van Couperus verfilmen: De berg van licht uit 1906 had een epische film moeten worden over de ondergang van het Romeinse keizerrijk. Vanwege de hoge kosten heeft de regisseur dat plan echter nooit kunnen realiseren.
 
De stille kracht behoort samen met Noodlot en Eline Vere tot de beroemdste werken van Couperus. De roman werd in 1974 al eens bewerkt tot een televisieserie met in de hoofdrollen Bob de Lange, Hans Dagelet, Willem Nijholt en Pleuni Touw.
 
Verhoeven wil De stille kracht volgend jaar in de bioscoop hebben.