Oscar-relletje opgelost

Billy Crystal presenteert, Brian Grazer produceert

Het was een roerige week voor de organisatie van de aanstaande Oscarceremonie: producent Brett Ratner veroorzaakte een relletje en trok zich terug, met presentator Eddie Murphy in zijn kielzog. Veteraan Billy Crystal bood gelukkig uitkomst.

De gemiddelde Nederlandse filmliefhebber zal het een worst zijn wie de Oscars presenteert: op het Amerikaanse feestje worden elk jaar min of meer dezelfde grappen verteld. Ook de producent is tamelijk inwisselbaar: de decors, optredens en filmpjes lijken altijd op elkaar.

In de VS is dat wel anders; daar werd het Oscar-relletje van de afgelopen week breed uitgemeten. Filmmaker Brett Ratner was aangetrokken om de ceremonie, gepland voor 26 februari, te produceren . Eddie Murphy, ster van zijn nieuwe komedie Tower Heist, zou de presentatie doen.

Ratner kwam onlangs nog in opspraak omdat de trailer van Tower Heist grappen bevat over epilepsie, wat niet werd gewaardeerd door vertegenwoordigers van een epilepsie-organisatie. Tijdens een recent interview wekte hij opnieuw irritatie: gevraagd naar zijn werkwijze liet hij weten dat repeteren 'voor flikkers' is. Dat was tegen het zere been van een prominente homorechtenorganisatie.

Ratner bood gauw zijn excuses aan - en vatte de gelegenheid maar meteen aan zich te verontschuldigen voor lompe geruchten die hij had verspreid over actrice Olivia Munn. Al met al iets te veel ophef voor de Academy: een paar dagen later diende Ratner officieel zijn ontslag in. Op de voet gevolgd door Eddie Murphy, die dan ook geen zin meer had.

Wat nu? Op een aanbod van Ricky Gervais, die vorig jaar een veelbesproken conference hield tijdens de Golden Globes, ging de Academy maar niet in. Een veilig alternatief bood zich gelukkig snel aan: Billy Crystal, veteraan van maar liefst acht Oscaravonden, heeft inmiddels aangegeven de klus graag aan te pakken. En ook aan de nieuwe, alom gerespecteerde producent Brian Grazer zal men zich geen buil vallen.

Eind goed, al goed: op 26 februari krijgen we dezelfde belegen grapjes en vertrouwde optredens voorgeschoteld als altijd. Iedereen tevreden.