Geen pratende dieren, luidruchtige kleuters, dubbelrollen, fat suits of diarreegrappen in de nieuwe Eddie Murphy-film, dat is vast meegenomen. The only way is up?

Het zit de ster van jaren-tachtighits als Beverly Hills Cop en Coming to America al een decennium of twee niet mee. Als stemacteur wist hij te amuseren in Shrek, en financieel leggen infantiele komedies als The Nutty Professor en Daddy Day Care hem vast geen windeieren. Maar lachen om Eddie Murphy, zoals twintig jaar geleden, is er zelden meer bij.

Op papier zou de actiekomedie Tower Heist zijn carrière uit het slop kunnen halen. Murphy deelt de schijnwerper met capabele acteurs als Ben Stiller, Casey Affleck, Alan Alda, Matthew Broderick en Téa Leoni. Het script is mede geschreven door Ted Griffin, de man die in 2001 Ocean’s Eleven nieuw leven inblies.

Door die stijlvolle kraakfilm is Tower Heist duidelijk geïnspireerd. Stiller speelt Josh Kovaks, de beheerder van een luxe appartement in New York, die het spaargeld van zijn werknemers heeft ondergebracht bij Wall Street-topman Arthur Shaw ( Alda), die in het penthouse woont. Wanneer Shaw het geld van zijn investeerders blijkt te hebben gestolen, wordt hij veroordeeld tot huisarrest. Josh is ervan overtuigd dat hij naar zijn geld kan fluiten en dat Shaw nog ergens een paar miljoen in zijn appartement heeft verborgen. Hij stelt een team samen om het door de FBI bewaakte penthouse ongemerkt binnen te dringen.

De humor moet voortkomen uit het zootje ongeregeld dat Josh bij elkaar brengt voor de inbraak, met als aanvoerder zijn criminele jeugdmaat Slide – door Eddie Murphy neergezet als Eddie Murphy: luidruchtig, glad en grofgebekt. Alhoewel, echt lekker vuilbekken mogen Murphy en zijn medespelers niet in deze komedie waar de producenten het hele gezin naartoe willen lokken. Ze willen duidelijk wel: de scenaristen geven voortdurend voorzetten die de acteurs niet mogen inkoppen, wat een aaneenschakeling frustrerend halfslachtige grappen oplevert.

Het verhaal kabbelt intussen voort alsof het om Ocean’s 23 gaat, voorspelbaar en ongeïnspireerd in beeld gebracht door Brett Ratner, specialist in kleurloos Hollywoodvermaak. Het is geen straf om de acteurs bezig te zien, maar de inbraak zelf wil maar niet spannend worden. Het is geen Fort Knox dat ze willen binnenvallen. Al vroeg in de film zien we Josh een appartement kort en klein slaan terwijl de FBI vlak buiten de deur niets in de gaten heeft. Met zulke beveiliging komt het allemaal wel goed.

Nee, Tower Heist zal de carrière van Eddie Murphy niet redden. Op naar A Thousand Words, gepland voor 2012, een komedie uit de koker van de regisseur van eerdere Murphy-pareltjes als Norbit en Meet Dave.