Nieuwe film van Terrence Malick naar Cannes

Veel speculaties over andere films

Het langverwachte The Tree of Life van de Amerikaanse regisseur Terrence Malick is bevestigd voor Cannes. De film zou vorig jaar al op het Franse festival draaien, maar de filmmaker haalde toen de deadline niet. Het epische drama, met in de hoofdrollen Brad Pitt en Sean Penn, gaat in mei op Cannes in première.

In 2010 sloeg The Tree of Life ook andere festivals over: na Cannes ging de nieuwe film van Malick ook in Venice, Toronto en New York niet in wereldpremière . De publiciteitsschuwe Malick staat er bekend om dat hij zijn tijd neemt met het produceren en uitbrengen van de films die hij maakt. Zijn vorige film, The New World, dateert alweer uit 2005. Malick zou al sinds de jaren zeventig bezig zijn met The Tree of Life, dat gaat over Jack ( Penn) die zijn traumatische jeugd en relatie met zijn vader ( Pitt) probeert te verwerken, en hierbij op zoek gaat naar de betekenis van het leven. Het is nog niet zeker of The Tree of Life ook meedoet in de hoofdcompetitie op Cannes.

Pas op 14 april maakt festivaldirecteur Thierry Fremaux het officiële programma van Cannes bekend, maar er wordt al druk gespeculeerd welke andere films daar hun première zullen beleven. Wel is zeker dat de nieuwe Woody Allen, de romantische komedie Midnight in Paris met Rachel McAdams, Marion Cotillard en Adrien Brody, het festival op 11 mei zal openen.

Verwacht wordt dat eerdere Gouden Palm-winnaars als de Deen Lars von Trier (met het sciencefictiondrama Melancholia), Gus van Sant (met Restless, over een terminaal zieke tiener), de Belgische gebroeders Luc en Jean-Pierre Dardenne (het drama The Kid with a Bike), en de Italiaanse Nanni Moretti (met We Have a Pope) hun films zullen vertonen op het festival .

Verder brengt de Chinees Lou Ye, die in 2009 in Cannes de award voor beste scenario won voor Spring Fever, waarschijnlijk zijn nieuwe film Love and Bruises naar het festival. Minder zeker is de nieuwe film van Michael Haneke, Love. De opnamen van dit project zijn pas in februari dit jaar begonnen.

Ook zullen wellicht wat grotere Amerikaanse films in Cannes voor het eerst vertoond worden. Cars 2, van animatiestudio Pixar, Larry Crowne, door en met acteur Tom Hanks, en The Descendants, van Alexander Payne ( Sideways), zullen naar verwachting in Cannes draaien.

Dan zijn er ook regisseurs die hebben bedankt voor een première op het Filmfestival van Cannes: Wong Kar-Wai ( Chungking Express, In the Mood for Love) en Pedro Almodóvar ( La mala educación, Volver) willen een latere première voor respectievelijk de martial arts biopic The Grandmasters en The Skin I Live In. Wong zou zijn film pas eind dit jaar af krijgen, terwijl Almodóvar liever een releasedatum dichtbij de Spaanse première op 2 september wenst, omdat het verrassingseffect van een cruciale twist anders al maanden van tevoren bekend zou zijn.

Het Filmfestival van Cannes duurt dit jaar van 11 tot en met 22 mei.


Een trailer van The Tree of Life is te zien op de website van Apple.