Afgelopen weekend vond in Berlijn voor de 24ste keer de uitreiking van de European Film Awards plaats. De film Melancholia met Kirsten Dunst in de hoofdrol is bekroond tot beste film van het jaar.

Melancholia van Lars von Trier was in zes categorieën genomineerd. Naast de prijs voor Beste Film waren er beeldjes voor Beste Productieontwerp en Beste Camerawerk. Von Trier kwam zijn prijs niet zelf in ontvangst nemen, maar liet dit een van zijn producenten doen. Na de commotie rond zijn uitspraken over Hitler tijdens het Cannes Film Festival  heeft Von Trier besloten niet meer publiekelijk te spreken.

De prijs voor Beste Regisseur, waarvoor Von Trier ook genomineerd was, werd uitgereikt aan Susanne Bier voor Hævnen (In a Better World). Die film won eerder dit jaar ook al de Oscar voor Beste Buitenlandse Film.

De Britse acteurs Tilda Swinton en Colin Firth vielen ook in de prijzen. Swinton kreeg de prijs voor Beste Actrice voor haar rol als afstandelijke moeder in We Need to Talk About Kevin. Beste Acteur ging naar Firth als stotterende koning in The King’s Speech. De film van Tom Hooper nam ook de prijs voor Beste Montage en de publieksprijs voor Beste Film in ontvangst.

Ook de Vlaamse film Adem van Hans van Nuffel viel in de prijzen. De film – over een jongen met een longziekte, die niet meer lang te leven heeft – kreeg de titel Beste Ontdekking van 2011. De Nederlandse documentaire De Stand van de Sterren was genomineerd was voor Beste Documentaire, maar die prijs ging naar de Duitse dansdocumentaire Pina van Wim Wenders.

Klik hier voor een overzicht van alle winnaars.

Bekijk hieronder de trailer van Melancholia.