Lars von Trier geeft geen interviews meer

Filmmaker aangeklaagd na opmerkingen in Cannes

De Deense filmmaker Lars von Trier is in Frankrijk aangeklaagd wegens de opmerkingen die hij maakte over Adolf Hitler, dit voorjaar op het filmfestival van Cannes. Om die reden zal hij zich voortaan onthouden van interviews en publieke verklaringen, liet hij woensdag weten na een politieverhoor in Denemarken.

'Gezien deze ernstige aanklachten besef ik dat ik niet de vaardigheden beheers om mij ondubbelzinnig te uiten en daarom heb ik besloten van nu af aan af te zien van publieke verklaringen en interviews’, aldus Von Trier.

Tijdens een persconferentie in Cannes voor zijn film Melancholia had de regisseur verklaard enige sympathie te kunnen opbrengen voor Hitler. Daarmee heeft hij volgens Justitie in Frankrijk mogelijk wetgeving tegen het verheerlijken van oorlogsmisdaden overtreden.

Na de gewraakte persconferentie heeft de 55-jarige Deen zich vele malen geëxcuseerd voor de – volgens hem ironisch bedoelde – uitspraken. Zo ook in het interview dat Cinema.nl vlak na het incident met hem had.