De vorderingen van de ontvoerders Jan Boellaard en Frans Meijer jegens IDTV, producent van de film De Heineken Ontvoering zijn afgewezen. Dat werd donderdag in de rechtbank besloten.

Eerder berichtten we dat na Willem Holleeder ook de Heineken-ontvoerders Jan Boellaard en Frans Meijer een kort geding aanspanden tegen de producent van De Heineken Ontvoering. De twee mannen die in de film, in tegenstelling tot Holleeder, bij naam worden genoemd, wilden dat het duidelijk zou zijn voor het publiek welke gegevens en gebeurtenissen in de film fictief zijn. Boellaard en Meijer eisten dat dit in de disclaimer voorafgaand aan de film duidelijk zou worden vermeld.
 
Gisteren werd in de rechtbank tegen de ontvoerders besloten. De rechter benadrukte dat bij een verfilming van een historische gebeurtenis de betrokkenen niet al te veel grip mogen hebben op de film, omdat dit de artistieke vrijheid van filmmakers beperkt.

Ondanks de verwerpingen van de rechter heeft IDTV als gebaar naar Jan Boellaard en Frans Meijer toe laten weten de disclaimer, wanneer de film op DVD uitkomt, langer in beeld te zullen laten zien .

De Heineken Ontvoering draait sinds eind oktober in de bioscoop en had al snel de status van Gouden Film bereikt. De film is in Nederland nog in 105 bioscopen te zien en zal binnenkort ook in Groot-Brittannie en Ierland worden vertoond.