Prijzen TIFF uitgereikt

The King’s Speech wint publieksprijs in Toronto

Zondag zijn in Toronto de prijzen op de 35ste editie van het Toronto International Film Festival (TIFF) uitgereikt. Naast een handvol prijzen voor Canadese producties ging de belangrijkste prijs, de publieksprijs, naar Tom Hoopers film The King’s Speech, met Colin Firth als de stotterende koning George VI.

Hoewel TIFF zich er jaren op voorstond dat het geen prijzenfestival was, is het lijstje met prijzen inmiddels behoorlijk lang. Voor alle prijzen klik hier.

De belangrijkste internationale prijzen:

De Fipresci Prijs (van de internationale filmkritiek) ging naar Beautiful Boy van Shawn Ku (in het Discovery-programma) en L’Amour fou van Pierre Thoretton ( in het Special Presentations-programma).

Er werden drie publieksprijzen uitgereikt.

De beste documentaire was volgens het publiek in Toronto Force of Nature: The David Suzuki Movie van Sturla Gunarsson . Over milieuactivist David Suzuki.

De beste Midnight Madness-film ( horror) was de vampierfilm Stake Land van Jim Mickle.

De beste film van het festival was Tom Hooper’s The King’s Speech. Met een voortreffelijke Colin Firth als de stotterende prins Albert, die ten einde raad de hulp inroept van een onorthodoxe Australische therapeut (Geoffrey Rush).

De tweede prijs ging ook naar een Britse film, First Grader van Justin Chadwick.