Posters Sint mogen blijven hangen

'Grens van het ontoelaatbare wordt niet overschreden'

De posters van de komische horrorfilm Sint mogen blijven hangen. Dat heeft de Reclame Code Commissie (RCC) vrijdag laten weten aan de makers van de film.

De commissie had een groot aantal klachten ontvangen van mensen die vinden dat de posters van de film, waarop een zombieversie van Sinterklaas te zien is, traumatisch zouden kunnen zijn voor jonge kinderen.

Regisseur Dick Maas zou geen respect hebben voor de traditie van het sinterklaasfeest, zo vonden de klagers. Ouderorganisatie Ouders & Coo en het Sint-Nicolaasgenootschap deelden deze kritiek.

De RCC heeft de klachten vrijdag echter van de hand gewezen. 'De poster is niet van dien aard dat de grens van het ontoelaatbare wordt overschreden', zo luidt het oordeel van de commissie.

In de film Sint wordt de bekende kindervriend geportretteerd als een bloeddorstige maniak die met veel plezier kinderen onthoofdt. De film is volgens distributeur A-Film gekeurd voor 16 jaar en ouder.

Regisseur Dick Maas liet eerder al weten alle commotie onzinnig te vinden. 'Als kinderen vragen gaan stellen over de poster, dan vertellen de ouders maar dat het zijn gekke broer is', suggereert de regisseur.

'Mensen die hun kinderen jarenlang wijsmaken dat een bisschop met zijn paard over de daken rijdt, kunnen daar vast wel een mooi verhaal van maken.’

De makers willen vrijdag verder niet ingaan op de uitspraak van de Reclame Code Commissie. Sint draait vanaf 11 november in de Nederlandse bioscopen.

Bron: ANP