Johan Nijenhuis tegen Sint-affiche

Honderden klachten bij Reclame Code Commissie

Regisseur Johan Nijenhuis is een van de eerste mensen die aan de bel heeft getrokken over de filmposter van de nieuwe Dick Maas-film Sint.

De poster die de contouren van een duistere Sinterklaas toont, zorgt al voor ophef voordat deze op straat hangt. 'Alle kinderen zullen van de poster schrikken', stelt Nijenhuis maandag in RTL Boulevard.

'Als je iets snapt van de ontwikkeling van een kind, moet je deze poster niet ophangen.' Volgens de Costa-regisseur is er geen sprake van rivaliteit of jaloezie.

'Ik ben zelfs een bewonderaar van Dick.' Toch zegt de regisseur de schuld aan de makers te geven als zijn eigen kinderen hem om uitleg gaan vragen.

'Het is gemaakt door een paar heel enge meneren die er tegen zijn dat Sinterklaas weer naar Nederland komt', zou de 42-jarige regisseur tegen zijn kinderen zeggen.

Ook Sint-hoofdrolspeler Huub Stapel vindt de ophef overdreven. 'We hebben de afgelopen decennia doodenge posters opgehangen.' Ouders moeten volgens Stapel in staat zijn hun kinderen duidelijk te maken dat het hier ´een achterlijk neefje´ van de Sint betreft.

De Reclame Code Commissie zegt vele honderden klachten van bezorgde ouders binnen te hebben gekregen. 'Bijna duizenden, en dat is niet gebruikelijk.'

Omdat de poster nog nergens hangt kan de Reclame Code Commissie niets tegen het affiche doen. Sint verschijnt 11 november in de bioscoop.

Bron: Novum