Kathryn Bigelow wint DGA Award

Weer prijs voor oorlogsdrama The Hurt Locker

Regisseur Kathryn Bigelow heeft zaterdagavond voor haar oorlogsdrama The Hurt Locker de jaarlijkse prijs gekregen van de Directors Guild of America (DGA), de vakbond voor Amerikaanse regisseurs. Het is voor het eerst in de ruim zestig jaar van het bestaan van de prijs dat een vrouw het beeldje krijgt.

De DGA Award wordt gezien als een belangrijke graadmeter voor de Oscars, die begin maart worden uitgereikt. Negen van de tien keer wint de regisseur die wordt gelauwerd door de DGA ook de Oscar voor beste regisseur. Eerder won The Hurt Locker ook al de jaarlijkse prijs van de Producers Guild of America, de bond van filmproducenten.

Het niet winnen van deze prijzen is een gevoelige tik voor het bijna 300 miljoen dollar kostende sciencefictionepos Avatar van regisseur James Cameron, die eerder wel de Golden Globes voor beste film en regie in de wacht sleepte. Het voor amper 10 miljoen dollar gedraaide The Hurt Locker vertelt over sergeant William James die zich voegt bij een team van militairen dat bommen demonteert in Irak. James zorgt voor frictie binnen de groep, omdat hij zo verslaafd is aan zijn werk dat hij enorme risico’ s neemt.

The Hurt Locker draait vanaf 11 februari in de Nederlandse bioscopen.


Bron: ANP/AFP