Nominaties DGA Awards bekend gemaakt

Kathryn Bigelows The Hurt Locker opnieuw genomineerd

De nominaties voor de Directors Guild of America (DGA) Awards, de prijzen van de beroepsvereniging van regisseurs, zijn bekend gemaakt. In de categorie beste regisseur van een lange speelfilm maken Kathryn Bigelow, James Cameron, Lee Daniels, Jason Reitman en Quentin Tarantino kans op de prijs.

Bigelow is genomineerd voor haar film The Hurt Locker, die gaat over sergeant William James die zich voegt bij een team van militairen dat bommen demonteert in Irak. James zorgt voor frictie binnen de groep, omdat hij zo verslaafd is aan zijn werk dat hij enorme risico’s neemt. The Hurt Locker krijgt in Nederland alleen een DVD-release (februari 2010). De film is op dit moment aan zegetocht bezig, naast prijzen van Amerikaanse filmcritici kreeg het oorlogsdrama al twee Gotham Awards en vier Satellite Awards.

Ook genomineerd zijn James Cameron voor zijn sciencefictionepos Avatar, Lee Daniels voor zijn dramafilm Precious, Jason Reitman voor zijn tragikomedie Up in the Air en Quentin Tarantino voor zijn WO II-film Inglourious Basterds.

Eerdere winnaars van de regieprijs zijn Danny Boyle ( Slumdog Millionaire, 2008), Joel Coen en Ethan Coen ( No Country for Old Men, 2007), Martin Scorsese ( The Departed, 2006) Ang Lee ( Brokeback Mountain, 2005) en Clint Eastwood ( Million Dollar Baby, 2004).

De DGA Award is doorgaans een goede graadmeter voor de Oscars. De prijs wordt op 30 januari uitgereikt.