Iep! wint Deense filmprijs

Kinderfilm bekroond op Buster filmfestival

De Nederlandse speelfilm Iep! heeft afgelopen weekend op het Buster filmfestival in Kopenhagen de juryprijs voor beste film gewonnen. Dat meldt producent Lemming Film dinsdag.

Het Deense filmfestival richt zich uitsluitend op kinder- en jeugdfilms. De film won op het filmfestival van Montréal al de Grand Prix en haalde in Nederland de status van gouden film. 'We hebben grote waardering voor het thema van de film, dat zowel toegankelijk is voor kinderen als voor volwassenen: de kunst van het loslaten van je dierbaren', luidt het juryrapport.

Iep ! gaat over het kleine meisje Vliegeltje dat uit een ei kruipt en vleugels heeft in plaats van armen. Ze wordt gevonden door vogelspotter Warre, die besluit haar mee naar huis te nemen en samen met zijn vrouw Tine op te voeden als een gewoon meisje. 

Maar als Vliegeltje groot genoeg is, besluit ze weg te vliegen naar het zuiden, de andere vogels achterna. Warre en Tine gaan haar achterna. Het wordt voor alle drie een lange, avontuurlijke reis.

Controverse
Voor het verschijnen van Iep! ontstond controverse nadat regisseuse Rita Horst haar naam van de titelrol had laten halen omdat buiten haar om was besloten vijftien minuten uit de film te schrappen. In de Verenigde Staten komt dit vaker voor, in Nederland is het volgens de Dutch Directors Guild een unicum. 

Uit solidariteit met Horst kwam een groot deel van de volwassen filmcast niet opdagen voor de wereldpremière van Iep ! op het Filmfestival van Berlijn.

Nederlands Film Festival
Op het Nederlands Film Festival, dat van 22 september tot en met 1 oktober in Utrecht wordt gehouden, dingt Iep! niet mee naar de Gouden Kalveren. Omdat de regisseur en een deel van de cast  zich van de film hebben gedistantieerd, zou de film slechts in een beperkt aantal categorieën een prijs kunnen ontvangen, zo concludeert het festival.

Bron: Novum