Filmregisseur Rita Horst heeft een kort geding verloren tegen producent Lemming Film over Iep!, een kinderfilm over het vogelmeisje Viegeltje. Lemming brengt een versie uit die tien minuten korter is dan die van de regisseur.

Horst, bekend van de speelfilm Romeo met Monique van de Ven en de kinderserie De Daltons, eiste dat een onafhankelijke bemiddelaar zou bepalen welke versie beter is. De rechter oordeelde dat hier geen tijd voor is en dat Lemming financiële schade zou oplopen als de film niet eind november uitkomt. De film kost ongeveer 4 miljoen euro. Lemming beroept zich onder meer op een proefvertoning waaruit bleek dat kijkers een lange, ruwe van 85 minuten te lang vonden. Horst wil niet op de aftiteling staan.

Iep! is gebaseerd op het boek van Joke van Leeuwen. Canadees dwergmeisje Kenadie Jourdin speelt Viegeltje. Huub Stapel en Joke Tjalsma spelen de ouders.

In Hollywood krijgen regisseurs en producenten geregeld ruzie over de eindmontage. Beroemde voorbeelden: Greed van Erich von Stroheim, The Magnificent Ambersons van Orson Welles en Brazil van Terry Gilliam. Normaal bepaalt de producent. Alleen grote regisseurs krijgen het final cut privilege. Anderen kunnen wel hun naam laten weghalen. Vroeger gebruikten ze dan het pseudoniem Alan Smithee.

Bron: NRC