Guillermo del Toro stopt met Hobbitfilms

Doorlopend uitstellen dwingt regisseur op te stappen

Guillermo del Toro stopt als regisseur van de langverwachte verfilming van het boek The Hobbit van schrijver Tolkien.

'Het doorlopend uitstellen van het draaien van de film heeft mij tot de moeilijkste beslissing van mijn leven gedwongen', stelt Del Toro maandag op de Lord of the Rings-fansite The One Ring.

'Nadat ik twee jaar lang mijn leven volledig heb gewijd aan het creëren van een wereld die recht doet aan de boeken van Tolkien, moet ik nu toch met grote spijt afscheid nemen van deze film.'

Het draaien van de twee films die gepland stonden is uitgesteld door de financiële problemen van studio MGM, die The Hobbit coproduceert. Recent werd ook de nieuwe James Bond-film om die reden voor onbepaalde tijd uitgesteld.

Regisseur Del Toro, die eerder onder meer de Hellboyfilms en het met drie Oscars bekroonde Pan's Labyrinth maakte, heeft zijn besluit moeten nemen omdat hij zich de komende jaren ook aan andere projecten heeft verbonden.

Peter Jackson, de man die eerder de drie succesvolle Lord of the Ringsfilms maakte, heeft laten weten wel door te gaan met het ontwikkelen van de Hobbitfilms. Het is echter nog niet duidelijk wie ze nu moet gaan regisseren.

Op diverse fansites wordt al gespeculeerd dat Jackson de films zelf zou gaan maken. Ook wordt de naam van regisseur Sam Raimi (Spider-Man) genoemd. Ondanks de vertragingen is het nog steeds de bedoeling dat de twee Hobbitfilms eind 2012 en 2013 in de bioscopen te zien zijn .

Bron: ANP