Box-office cijfers in V.S. dalen

Nederlandse bioscopen meer succes dan in V.S.

Terwijl in Nederland het bioscoopbezoek een groei doormaakt, is in de Verenigde Staten sprake van een flinke daling in de box-office cijfers.

In de Verenigde Staten zijn de box-office cijfers flink gedaald. Het algehele bioscoopbezoek daalde in 2010 voorlopig met bijna 3 procent, terwijl de opdrijving van de toegangsprijzen de inkomsten juist deed groeien met meer dan 3 ,5 procent. De box-office cijfers van afgelopen weekend vertonen een daling van 24 procent in vergelijking met een dergelijk weekend vorig jaar.

Volgens website Hollywood.com lijkt het er op dat de kaskraker Avatar (James Cameron) de redding is geweest voor de Amerikaanse box-office . Zonder Avatar zou het bioscoopbezoek met bijna 13 procent en de inkomsten met ruim 7 procent zijn gedaald, meldt de website. Paul Dergarabedian, voorzitter van de box-office afdeling van Hollywood.com, benadrukt tegenover de New York Times dat het succes van Avatar, vanwege het gegenereerde enthousiasme rondom 3D -films, bovendien gunstig heeft uitgepakt voor films die snel op de kaskraker volgden, zoals Alice in Wonderland (Tim Burton).

In Nederland is daarentegen sprake van een succesvol jaar voor de bioscopen. In het eerste kwartaal trokken de bioscopen bijna 30 procent meer bezoekers dan in de eerste drie maanden van vorig jaar. Het Nederlandse succes is ook hier vooral te danken aan 3D-films Avatar en Alice in Wonderland. 2009 was voor de Nederlandse bioscopen en filmhuizen een bijzonder goed jaar, met een stijging van het aantal bezoekers met zo’n 15 procent ten opzichte van 2008, dat ook al een topjaar was.