Arthousefilms op festival Venetië

Hoofdcompetitie 67ste filmfestival van Venetië bekend

In de hoofdcompetitie van het 67ste filmfestival van Venetië zal nieuw werk worden getoond van gerenommeerde arthousefilmers als Sofia Coppola (Somewhere), Julian Schnabel (Miral), Tom Tykwer (Three) en François Ozon (Potiche). Dat werd gisteren bekendgemaakt. Het filmfestival begint op 1 september.

In de hoofdcompetitie dingen 22 films mee naar de Gouden Leeuw. Al eerder werd bekendgemaakt dat het festival wordt geopend met Black Swan van regisseur Darren Aronofsky, die de hoofdprijs van het festival twee jaar geleden won met The Wrestler.

Buiten de competitie worden onder meer films vertoond van de Amerikaanse broers Ben en Casey Affleck. De eerste regisseerde een speelfilm (The Town), de tweede een nu al veelbesproken – wel of niet echte? – documentaire (I’m Still Here) over collega-acteur Joaquin Phoenix.

De Nederlandse documentaire The Forgotten Space van fotograaf en filmmaker Allan Sekula en de Franse filmhistoricus en regisseur Noël Burch, een filmisch essay over de zee, beleeft zijn wereldpremière in het Orizzonti competitie programma. Dit programmaonderdeel, dat sinds 2004 bestaat, signaleert nieuwe trends in wereld cinema.

De eveneens Nederlandse documentaire Scena Del Crimine van Walter Stokman beleeft zijn wereldpremière in het parallelprogramma Venice Days (Giornate degli Autori) en maakt onderdeel uit van het programma ‘ Italy: Portraits and Landscapes’.  De film toont de invloed van de Camorra op de stad Napels.

Klik hier voor de volledige line-up van de 67ste editie