Talkshow met Maziar Bahari op het IDFA

Onlangs vrijgelaten filmmaker in Amsterdam

De Canadees-Iraanse journalist en filmmaker Maziar Bahari is te gast op het International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA). Bahari, die in juni werd gearresteerd in Teheran en onlangs werd vrijgelaten, vertelt aanstaande zondag (22 november) over zijn ervaringen in Iran tijdens een talkshow.

Bahari deed in Iran verslag van de presidentsverkiezingen voor het weekblad Newsweek. Na de verkiezingen braken protesten uit en werden verschillende journalisten door het Iraanse regime opgepakt, onder wie Bahari. Op 17 oktober werd hij vrijgelaten. Het IDFA stuurde in juli, samen met ruim zestig internationale filmmakers en filmorganisaties, een petitie naar de Iraanse regering met het doel Bahari vrij te krijgen.

Bahari’s documentaires waren regelmatig te zien op het IDFA-festival. Zijn films Of Shame and Coffins (2001), over de taboes rond de aids-epidemie in Afrika, en And Along Came a Spider (2002), over de religieus gemotiveerde seriemoorden op 16 Iraanse prostituees, kwamen mede tot stand met steun van het Jan Vrijman Fonds. Dit IDFA-fonds steunt filmmakers en festivals in ontwikkelingslanden. Andere documentaires van Bahari die bij het IDFA werden vertoond zijn: Paint! No Matter What (1999), Football, Iranian Style (2001), Mohammad and the Matchmaker (2003) Targets: Reporters in Iraq (2004) en 4 Short Films on Iraq (2007).

De talkshow met Maziar Bahari is op zondag 22 november van 15.30 uur tot en met 17.30 uur in de Escape Lounge. De talkshow is gratis bij te wonen, maar er is slechts een beperkt aantal plaatsen beschikbaar.