IDFA stuurt petitie om Maziar Bahari vrij te laten

Iraanse regisseur krijgt steun van vele filmmakers

Ruim zestig filmmakers en filmorganisaties uit 22 landen hebben bij de regering van Iran gepleit voor de vrijlating van hun collega Maziar Bahari. Het International Documtentary Film Festval Amsterdam (IDFA) heeft namens hen een petitie ingediend. De Iraanse filmmaker zit inmiddels een maand vast.

Bahari’s documentaires zijn geliefd op het IDFA; in 2007 werden er tien van zijn documentaires vertoond. Zijn films Of Shame and Coffins (2001), over de taboes rond de AIDS epidemie in Afrika, en And Along Came a Spider (2002), over de religieus gemotiveerde seriemoorden op 16 Iraanse prostituees, kwamen mede tot stand met steun van het Jan Vrijman Fonds. In 2007 gaf Bahari een masterclass tijdens het IDFA.

Maziar Bahari schreef artikelen voor onder andere de BBC, waarvan zijn laatste over de opstanden bij de controversiële Iraanse verkiezingen ging. Een paar dagen na de publicatie werd hij in zijn huis gearresteerd en sindsdien mag hij geen bezoek van familie en advocaten hebben. Er is geen formele aanklacht tegen hem ingediend.