De Iraanse journalist en documentairemaker Maziar Bahari is zondagochtend in Teheran gearresteerd. Bij zijn arrestatie zijn zijn laptop en een aantal videobanden in beslag genomen. Bahari (41) is een van de nu minstens 24 journalisten die in Iran zijn opgepakt sinds de verkiezingen van afgelopen 12 juni. Bahari werkt al jaren onder andere voor de BBC en Newsweek, waarvoor hij 17 juni zijn meest recente artikel schreef over de opstanden in Teheran na de verkiezingen.

Maziar Bahari, die het Canadese staatsburgerschap heeft, woonde en werkte de afgelopen tien jaar in Teheran waarvoor hij onder meer verslag deed van de recente verkiezingen. Hij werd zondagochtend 21 juni van zijn bed gelicht door veiligheidsfunctionarissen, die zich niet hebben geïdentificeerd. Sindsdien is er niets meer van hem vernomen.

Bahari is een trouwe gast van het International Documentary Filmfestival Amsterdam (IDFA), dat in de afgelopen tien jaar de meeste van zijn documentaires vertoonde. Zijn films Of Shame and Coffins (2001), over de taboes rond de AIDS epidemie in Afrika, en And Along Came a Spider (2002), over de religieus gemotiveerde seriemoorden op 16 Iraanse prostituees, kwamen mede tot stand met steun van het Jan Vrijman Fonds. In 2007 stelde Bahari de Top 10 samen en gaf hij een masterclass tijdens IDFA.

In een brief aan zijn neef heeft Bahari gevraagd om zo veel mogelijk publiciteit te genereren in het geval hij opgepakt zou worden: ‘...in case I'll have problems in Iran, I need as much publicity as possible. You can also contact my list of friends on Facebook as well as the Canadian government.’