Regisseur Danny Boyle koopt huis voor kindsterretjes

Makers Slumdog Millionaire zetten fonds op

Na het nieuws dat de kindacteurs uit de film Slumdog Millionaire hun huis kwijt zijn geraakt, vlogen regisseur Danny Boyle en producent Cristian Colson af naar Mumbai om de kinderen van nieuw onderdak te voorzien.

Deze week werd het huis van de 9-jarige Rubina Ali Qureshi door sloopwerkzaamheden met de grond gelijk gemaakt. Vlak daarvoor werd de woning van haar tien jaar oude tegenspeler Azharuddin Ismail al gesloopt. Foto’s die in de media opdoken van de twee kinderen die in het puin hun spullen bij elkaar zochten, zorgde voor wereldwijde kritiek op de makers van Slumdog Millionaire.

Hierop besloten regisseur Boyle en producent Colson een fonds op te richten, waarvan een nieuw huis voor beide kinderen betaald zal worden. Het Jai Ho fonds zal tot de achttiende verjaardag van de kinderen ook in Engelstalig onderwijs en de primaire levensbehoeften voorzien. Boyle liet weten dat ze al eerder bezig waren met het zoeken van een geschikt huis voor de kinderen en hun families, maar dat dat tot nu toe nog niet gevonden was. Voor Azharuddin is inmiddels een appartement gekocht ter waarde van 2 miljoen roepies (ongeveer 30.000 euro).

De film, die in februari acht Oscars in de wacht sleepte, leverde bijna 80 miljoen dollar op, maar de kindsterretjes uit de film hebben hier slechts een klein bedrag van teruggezien. Na de filmopnames en bijwoning van het Oscargala, werden de kinderen weer afgeleverd in hun armoedige hutten in één van de vele sloppenwijken in India. Volgend de vader van de kleine Rubina, Rafiq Qureshi, was hen een nieuw huis beloofd, maar tot voor kort waren de filmmakers die belofte nog niet nagekomen.

Vorige maand verweet Rubina’s vader de filmmakers van Slumdog al niet genoeg te doen aan de miserabele leefomstandigheden van zijn dochter. Hij deed dit naar aanleiding van de beschuldigingen dat hij Rubina aan een rijke sjeik zou willen verkopen. Hoewel Qureshi de beschuldiging ontkende, liet hij wel weten dat de gouden bergen die hem door de filmbazen waren beloofd, nog niet gesignaleerd waren.

Het succesvolle Slumdog Millionaire van Boyle (Trainspotting) gaat over Jamal die is opgegroeid in de sloppenwijken van Mumbai en meedoet aan de Indiase versie van het spelprogramma Who Wants to Be a Millionaire? Door toeval weet hij alle antwoorden van de vragen, die hem terug doen denken aan de belevenissen uit zijn gewelddadige, zware jeugd. Azharuddin speelt de rol van de jonge Jamal en Rubina vertolkt de rol van de jonge Latika, het jeugdliefje van Jamal.