Slumdog kindsterretje wordt te koop aangeboden

Vader biedt Rubina aan voor 220.000 euro

De vader van Rubina Ali Qureshi, bekend uit de Oscar winnende film Slumdog Millionaire (Danny Boyle, 2008), heeft zijn 9-jarige dochter voor 220.000 euro te koop aangeboden aan een undercover sjeik van de Britse krant News of the World .

Vader Rafiq Qureshi legde aan de zogenaamde sjeik uit waarom hij zijn dochter voor adoptie wilde afstaan. ‘Ik moet doen wat het beste is voor mij, de familie en Rubina’s toekomst.’ Aanvankelijk bood Qureshi zijn dochter aan voor 55.000 euro. Onder druk van zijn broer bedacht hij zich en vroeg het viervoudige. ‘ Rubina is speciaal, het is geen gewoon kind. Het is een Oscarwinnaar.’

Qureshi probeert de schuld te leggen bij de grote Hollywoodbazen. Hij is boos omdat Rubina en haar familie slechts een klein deel van de opbrengst van Slumdog Millionaire hebben gekregen. Volgens Rubina’s vader ontving de familie 150.000 roepies, ongeveer 2.200 euro, voor de opnames van de film. Na het uitbrengen van de film kregen ze niks meer, ondanks het enorme succes van de film, en wonen ze nog steeds in één van de vele krottenwijken van de Indiase stad Mumbai. ‘De filmbazen beloofden een nieuw huis voor ons, maar het enige wat ze doen is praten. We wonen in één kamer, zeven van ons slapen op de grond. Ik verdien slechts twee tot drie pond per dag. Wat in de film wordt getoond is precies hoe het leven er hier uitziet.’

Slumdog Millionaire van regisseur Danny Boyle (Trainspotting, 1996) gaat over Jamal, een jongen uit de sloppenwijken van India, die meedoet aan de Indiase versie van het spelprogramma ‘Who Wants To Be a Millionaire.’ Hij is vastbesloten om te winnen en zo zijn jeugdliefde Latika uit de handen van haar gewelddadige echtgenoot te krijgen. Aan de hand van de vragen die hem worden gesteld, kijkt Jamal terug op zijn leven in de sloppenwijken. Rubina speelt de jonge Latika in de film.

Rubina heeft ook een bijrol in de Nederlandse film Bollywood Hero (Diederik van Rooijen ). Hierin speelt ze, heel typerend, een bedelend meisje die achter hoofdrolspeler Nick (Egbert-Jan Weber) aan blijft lopen.