Nieuwe Polanski en Scorsese op Berlinale

Polanski’s film The Ghost Writer in competitieprogramma

De eerste films van het competitieprogramma van de Berlinale, het filmfestival in Berlijn, zijn bekend gemaakt. The Ghost Writer van Roman Polanski beleeft zijn wereldpremière op het festival in februari en zal meedraaien in het competitieprogramma. Ook de nieuwe film van Martin Scorsese, Shutter Island, gaat in première op het festival, maar deze film zit niet in de competitie.

Polanski’s thriller The Ghost Writer, een boekverfilming van Robert Harris’ The Ghost, gaat over een auteur ( Ewan McGregor) die de memoires schrijft van een voormalig Britse premier ( Pierce Brosnan) en op allerlei geheimen stuit. Polanski gaf in de gevangenis de laatste instructies door aan zijn filmcrew voor de montage. De filmmaker werd eind september opgepakt in Zwitserland op verzoek van de Amerikaanse justitie voor een zedenzaak uit 1977. Onlangs is hij uit zijn cel vrijgelaten en onder huisarrest geplaatst totdat er duidelijkheid is over de uitleveringsprocedure.

Op het filmfestival Berlijn gaat naast The Ghost Writer nog een belangrijke film in wereldpremière, namelijk Shutter Island van Martin Scorsese die buiten het competitieprogramma zal worden vertoond. De film, gebaseerd op het gelijknamige boek van Dennis Lehane, gaat over de zoektocht naar een moordenares die verdwenen is uit een geestelijke instelling. In de film spelen onder anderen Leonardo DiCaprio, Mark Ruffalo, Ben Kingsley, Patricia Clarkson, Jackie Earle Haley en Michelle Williams.

De 60ste Berlinale is van 11 tot 21 februari 2010.

De volledige lijst met titels die bekend zijn gemaakt