Laatste bod voor Hollywoodacteurs

Producenten doen ‘last and final offer’

In de hoop het arbeidsconflict met de acteurs op te lossen, heeft de organisatie van Hollywoodproducenten AMPTP (Alliance of Motion Picture & Television Producers) gisteravond een ‘last, best and final offer’ gedaan. De acteursvakbond SAG (Screen Actor Guild) krijgt zestig dagen om hierover na te denken, alvorens de AMPTP het aanbod kan wijzigen of intrekken.

Al sinds de afloop van het oude contract in juli vorig jaar zijn de AMPTP en de SAG in onderhandeling over een nieuw contract. Alle andere vakbonden, waaronder de Writers Guild of America, hebben na diverse conflicten contracten afgesloten, behalve de SAG. De acteursvakbond eist een hoger salaris voor de acteurs en een groter deel van de opbrengsten van dvd’s en streamingen op het internet. Volgens de AMPTP zijn de bedragen onredelijk en veel te hoog. Het is de eerste keer sinds november dat de twee partijen weer met elkaar in gesprek zijn.

De AMPTP bestempelt hun aanbod als het hoogst haalbare, gezien de economische crisis. Na drie dagen van onderhandelen, biedt de AMPTP in het driejarige contract 250 miljoen dollar per jaar meer dan in het vorige contract . Daarbij wordt het eerdere voorstel van ‘french hours’ (in plaats van een vaste lunchpauze, wordt er tijdens het eten gewoon doorgewerkt) door de AMPTP ingetrokken en gaan de minimumlonen, pensioen- en zorgbijdragen wat omhoog.

Een discussiepunt  is echter het moment waarop het eventuele nieuwe contract in werking zou treden. De AMPTP gaat er vanuit dat de bezegeling van het contract ongeveer een maand zal duren, waarna het contract in zou moeten gaan. Dit betekent dat het contract afloopt in de lente van 2012, iets waar de SAG bezwaar tegen heeft. De SAG wilt het contract met terugwerkende kracht in laten gaan, vanaf de afloop van het laatste contract in juni 2008. Anders zal deze niet synchroon lopen met de contracten van de zusterverenigingen WGA en DGA, die geldig zijn tot 2011. De SAG zou dan de kans mislopen om met de andere vakbonden een front tegen de Hollywood producenten te vormen bij onderhandelingen voor een volgend contract.