Hollywood-schrijvers weer aan het werk

Meerderheid vakbondsleden akkoord met overeenkomst

De Hollywood-schrijvers die veertien weken staakten, hebben besloten woensdag weer aan het werk te gaan. De film- en tv-scenaristen stemden dinsdag in met een akkoord over betere vergoedingen, dat hun vakbond zaterdag met de grote filmstudio's had bereikt.

De staking van 12.000 auteurs gold als het grootste arbeidsconflict in Hollywood van de afgelopen twintig jaar. Van de vakbondsleden die hun mening gaven over het akkoord, stemde 92,5 procent voor beëindiging van staking, aldus leider Patric Verrone van de vakbond Writers Guild of America.

Het grootste twistpunt tussen de filmproducenten en scenaristen was de vergoeding die de schrijvers kregen voor de distributie van titels per dvd en internet. De staking hield de Amerikaanse entertainmentindustrie ruim drie maanden in haar greep.

Populaire series als 24, CSI, Lost, Desperate Housewives en Ugly Betty moesten halverwege het seizoen worden afgebroken, of werden zelfs helemaal niet uitgezonden. Ook is vorige maand de uitreiking van de Golden Globes afgelast vanwege de staking. Met het einde van de staking lijkt de Oscarceremonie op 24 februari gered.