Kan door huid heen vertoond op New York Film Festival

Eerste Nederlandse film na twintig jaar op het festival

De debuutfilm van filmmaakster Esther Rots, Kan door huid heen, zal te zien zijn op de 46ste editie van het New York Film Festival 2009

De film is geselecteerd voor het onderdeel New Directors/New Films van het festival, dat dit jaar van 25 maart tot en met 5 april gehouden wordt. Dit festivalonderdeel is 38 jaar geleden van start gegaan om beginnende, talentvolle filmmakers een kans te geven hun films aan het publiek te laten zien.  Beroemde regisseurs als Steven Spielberg, Wong Kar-Wai, Wim Wenders, Pedro Almodóvar en Spike Lee vertoonden hier hun eerste films.

Twee keer eerder werden er films van Nederlandse bodem vertoond:  De stilte rond Christine M. (Marleen Gorris, 1982) en Pervola (Orlow Seunke, 1985). Na ruim twintig jaar is Esther Rots de eerste Nederlandse regisseuse die geselecteerd is voor het New York Film Festival. Behalve de Nederlandse film, worden er films uit 19 andere landen gepresenteerd.

Kan door huid heen, dat eerder dit jaar op het Film Festival Berlijn in première ging, is een psychologisch drama met Rifka Lodeizen in de hoofdrol. De film gaat over een vrouw die besluit de stad in te ruilen voor het Zeeuwse platteland, nadat haar een ernstig gewelddelict is overkomen. Verteerd door wraakgevoelens, eenzaamheid en angst, verliest ze langzaam de greep op haar leven.