Jeugdfilm Iep! geselecteerd voor Berlinale

Film draait mee in jeugdprogramma

De Nederlands-Belgische jeugdfilm Iep! is geselecteerd voor het competitieprogramma Generation Kplus van de Berlinale, het filmfestival in Berlijn. De film gaat op het festival in wereldpremière en neemt het op tegen andere jeugdfilms.

Iep!, een verfilming van het gelijknamige boek van Joke van Leeuwen uit 1996 , gaat over het meisje Viegeltje (Kenadie Jourdin-Bromley), dat vleugels heeft in plaats van armen. Het vogelmeisje wordt gevonden onder een struik door vogelkijker Warre ( Huub Stapel). Samen met zijn vrouw Tine ( Joke Tjalsma) besluit hij Viegeltje te houden en haar op te voeden als een gewoon meisje. Het scenario voor de film is geschreven door Mieke de Jong (Oorlogswinter, Lepel).

De oorspronkelijke regisseur van Iep!, Rita Horst, staat niet meer op de aftiteling van de film. Zij verloor in september van dit jaar een kort geding over de film tegen producent Lemming Film . Lemming heeft de film namelijk tien minuten ingekort en daar was Horst het niet mee eens.

Op de website van de Berlinale staat dat Ellen Smit Iep! heeft gemaakt. De producent hanteert nu een pseudoniem naar Amerikaans gebruik. Wanneer regisseurs in de Verenigde Staten een conflict hadden met de producent over een film en zij van de aftiteling gehaald wilden worden, werd er gebruik gemaakt van het pseudoniem Alan Smithee.

In het competitieprogramma Generation Kplus zijn voorlopig negen films geselecteerd van over de hele wereld. Een jury zal zich buigen over deze films en de beste film uit het programma krijgt als prijs een geldbedrag van 7500 euro.

De 60ste Berlinale is van 11 tot 21 februari 2010. Iep! draait vanaf 17 februari 2010 in de Nederlandse bioscoop.

Teaser Iep! (voordat bekend werd dat Rita Horst van de aftiteling gehaald wilde worden):