IFFR selecteert vijf films voor Tiger Competitie

Films maken kans op geldbedrag van 15.000 euro

Het International Film Festival Rotterdam heeft vijf speelfilms toegevoegd aan de VPRO Tiger Awards Competitie. Hieronder zijn wereldpremières van debuutfilms uit Costa Rica, Denemarken en Georgië.

Na de eerder aangekondigde drie competitiefilms, zijn nu vijf films van jonge filmmakers uitgenodigd om mee te dingen naar de drie Tiger Awards van elk 15. 000 euro. Paz Fábrega’s eerste lange film Agua Fría De Mar (Cold Water of the Sea) speelt zich af aan de Stille Oceaankust van Costa Rica tijdens de kerstperiode. Het verhaal gaat over een jong stel en een zevenjarig meisje met heel verschillende sociale achtergronden.

Filmmakers en scenarioschrijvers Michael Noer en Tobias Lindholm presenteren hun gezamenlijke eerste speelfilm R., een film over het leven in een Deense gevangenis. Johan Philip Asbæk speelt de titelrol.

De Georgische filmmaker Levan Koguashvili debuteert met Street Days, een drama over het leven van een recent gescheiden junkie in de straten van na-oorlogs Tblisi.

Tsuki Inoue’s speelfilmdebuut, volgend op haar korte film The Woman Who Is Beating the Earth , heet Autumn Adagio. De Japanse musica en actrice Rei Shibakusa speelt een non van middelbare leeftijd in een verhaal over verlossing, seksualiteit en identiteit in uiteenlopende stadia van een vrouwenleven.

Sophie Deraspe, afkomstig uit Québec, dingt mee in de competitie met haar aangrijpende film Les Signes Vitaux (Vital Signs) over een studente die naar huis terugkeert om de dood van haar grootmoeder te verwerken.

De films die eerder als VPRO Tiger Award-kanshebber werden geselecteerd zijn Alamar (To the Sea) van Pedro Gonzalez-Rubio (Mexico), Mundane History van Anocha Suwichakornpong ( Thailand) en Let Each One Go Where He May van Ben Russell (VS/Suriname). Agua Fría De Mar en Mundane History kwamen mede tot stand dankzij een bijdrage van het Hubert Bals Fonds.

De volledige samenstelling van de circa vijftien films in de VPRO Tiger Awards Competitie wordt bekend gemaakt op 7 januari 2010. De 39ste editie van het IFFR wordt gehouden van 27 januari tot en met 7 februari.